top of page
Search

Pomen hidracije na izboljšanje koncentracije in usmerjenosti pri učencih in dijakih


Ucitelj uci ucence

Vsi vemo, kako pomembno je, da se pravilno hidriramo, vendar pa je to še posebej pomembno pri učencih in dijakih, kjer so zahteve po koncentraciji in usmerjenosti zelo visoke. Šolanje je naporno, saj morajo učenci vsak dan opravljati številne naloge, se učiti in se spoprijemati z zahtevami svojega šolskega programa. Zato je zelo pomembno, da so njihovi možgani in telo dobro hidrirani, da lahko najbolje funkcionirajo.


Hidracija vpliva na več funkcij v telesu, kot so razmišljanje, spomin, kreativnost in motivacija. Ko smo dovolj hidrirani, naše telo lažje proizvaja krvni obtok, kar pomaga pri prenosu kisika in hranilnih snovi do možganov. To pomeni, da so naši možgani bolj sposobni funkcionirati in so lažje sposobni sprejeti, shraniti in uporabiti nove informacije.

Pomanjkanje tekočine v telesu pa ima nasprotno učinek. Ko smo dehidrirani, se naše telo začne zatirati. Koncentracija, kreativnost in motivacija se zmanjšujejo, kar lahko vpliva na našo sposobnost učenja in dela. Pomanjkanje tekočine v telesu tudi poveča stres in utrujenost, kar lahko še dodatno ovira koncentracijo in zmanjšuje energičnost.


Pravilna hidracija pa ima nasprotno učinek. Zaužitje dovolj tekočine pomaga pri krepitvi koncentracije in usmerjenosti, kar omogoča učencem in dijakom, da se bolje osredotočijo na njihovo učenje in delo. Zadostno zaužitje tekočine tudi izboljša sposobnost spomina in razmišljanja, kar pomaga pri učenju novih stvari. Poleg tega pa hidracija tudi pomaga pri uravnavanju telesne temperature, kar lahko pomaga pri zmanjševanju stresa in izboljšanju razpoloženja.


Kako lahko učenci in dijaki zagotovijo, da bodo hidrirani? Priporočljivo je, da učenci vsak dan zaužijejo približno osem kozarcev vode, vendar pa lahko količina tekočine, ki jo potrebujemo, varira glede na našo aktivnost, starost in težo. Študenti naj se izogibajo sladkih pijač, kot so gazirane pijače in sokovi, saj lahko zmanjšajo ravnovesje elektrolitov v telesu in povzročijo še večjo žejo. Namesto tega naj pijejo čisto vodo ali zeleni čaj, ki vsebuje tudi antioksidante.


V šoli je pomembno, da so študenti na voljo dovolj udobnih in dostopnih sistemov vode, da jih lahko kadarkoli pijejo. Z avtomati za vodo Spring lahko do 22. marca 2023 brezplačno preizkusite avtomate in otrokom zagotovite čisto in svežo vodo.

Comentários


bottom of page