Search

☝️ Zakaj ne bi imeli tako pomembne stvari(💧), vedno pri roki?

10 razlogov, zakaj piti več vode


Verjetno že vsi vemo, da je pitje vode izredno pomembno za naše zdravje. Dnevno namreč izgubimo veliko tekočine z izhlapevanjem preko kože, dihanjem, urinom in blatom, zato je te izgube potrebno nadomestiti s čisto vodo in hrano. V nasprotnem primeru namreč lahko nastopi dehidracija.


Vas zanima, zakaj še je voda za nas tako pomembna?


  1. Manjša utrujenost in več energije. Možgani so pretežno sestavljeni iz vode, zato vam le-ta pomaga do bolje koncentracije, osredotočenosti in bistrih misli. Zadostna količina vode vam prinaša tudi dodatno energijo za lažje soočanje z vsakodnevnimi opravili.

  2. Pomaga pri izgubi teže. Voda odstranjuje stranske produkte maščobe, je naravni zaviralec apetita in izboljšuje vašo presnovo. Poleg tega pa se lahko pohvali tudi z nič kalorijami.

  3. Razstruplja telo. V kolikor pijete dovolj vode, se vaše telo skozi uriniranje in znojenje lažje znebi škodljivih toksinov, kar zmanjšuje tveganje za nastanek ledvičnih kamnov in različnih okužb sečil.

  4. Izboljša zdravje kože. Z vodo je vaša koža nahranjena, navlažena, bolj sveža, mehka in gladka. Dovolj tekočine pomaga tudi do manj gubic, zato je voda vsekakor najbolj naravna ťanti-agingŤ terapija.

  5. Izboljšuje prebavo. Pomaga pri prebavi in preprečuje zaprtje, zato se boste zagotovo bolje počutili.

  6. Izboljšuje imunski sistem. S pitjem vode močno zmanjšate verjetnost slabega počutja in bolezni, dokazano je, da je v veliko pomoč pri preprečevanju gripe ter tudi pri raku oziroma srčnih napadih.

  7. Je naravni zdravilec glavobolov. Lajša in preprečuje glavobole, tudi migrene ter bolečine na zadnjem delu glave, ki so pogosto prav posledica dehidracije.

  8. Preprečuje krče in poškodbe. Zadostna hidracija pomaga ohranjati namaziljenost sklepov, prav tako so naše mišice bolj elastične in poškodbe manj verjetne.

  9. Izboljšuje razpoloženje. Ker se boste dobro počutili v svojem telesu, boste precej boljše volje, saj je znano, da smo pogosto zlovoljno razpoloženi tudi zaradi premalo popite vode.

  10. Prihrani denar. Voda je skorajda brezplačna, tudi v primeru, da se odločite za ustekleničeno oziroma filtrirano vodo. Preveč sladkani sokovi in maščobe polno mleko so namreč precej dražji kot najbolj zdrava pijača – voda.

Kako nam voda pomaga do boljšega razpoloženja?


Ste nenehno malodušno razpoloženi? Morda vzrok za to tiči tudi v premajhnih količinah popite vode. Običajno namreč večje količine konzumirane vode pripeljejo do boljšega razpoloženja in znatno manjše utrujenosti ter zaspanosti, to pa dokazujejo tudi najnovejše raziskave, ki so jih strokovnjaki izvedli v Franciji.

V študiji je sodelovalo 30 posameznikov, ki so dnevno popili manj kot 1,2 litra vode. Sodelujoče so prosili, da vnos vode v svoje telo povečajo na 2,5 litra. Preizkus je trajal tri dni in ne le, da so ljudje pogasili svojo žejo, poročali so tudi o manjšem občutku utrujenosti, manjši zmedenosti, na splošno so opazili veliko izboljšanje razpoloženja.
Raziskovalci, z dr. Nathalie Pross na čelu, so študijo nadaljevali tudi z obratnim preizkuskom, saj so 22 posameznikov, ki redno pijejo veliko vode, prosili, da zmanjšajo svoje konzumiranje. Rezultati so bili prav neverjetni, saj se je z manj popite vode močno poslabšalo njihovo razpoloženje, začutili so glavobole, zmedenost in večjo utrujenost.


Dokazano je, da celo blaga dehidracija vpliva na kognitivne zmogljivosti posameznikov in raziskovalci verjamejo, da je temu tako, ker nevroni v telesu zaznajo neravobvesje elektrolitov ali dehidracijo ter nato vplivajo na dele možganov, ki urejajo razpoloženje.


Nauk študije je torej: Popijte vsaj 2,5 litra vode dnevno in sodelavci bodo gotovo začutili, da ne skočite več v zrak za vsako malenkost.

Dobra volja je le požirek stran!


10 views0 comments

Recent Posts

See All